16 Ιαν 2009

Ντόρα για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας ΟΑΣΕ

Posted at  8:30 μ.μ.  |  in  ειδήσεις


Η ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ θα επιδιώξει να ασκήσει τα καθήκοντά της «ως έντιμος διαμεσολαβητής» προς όλες τις πλευρές, τόνισε χθες η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, αναλαμβάνοντας επισήμως στη Βιέννη τα καθήκοντά της για το 2009.
Προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ θα είναι η πρόληψη και η ειρηνική διευθέτηση των συγκρούσεων, η ενδυνάμωση των αποστολών του Οργανισμού που επικουρούν τις κυβερνήσεις για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και η έγκαιρη προειδοποίηση και η διαχείριση κρίσεων. Οι τρεις κατευθυντήριες γραμμές της ελληνικής προεδρίας θα είναι η συνεργασία των κρατών-μελών, η αποτελεσματική στρατηγική για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας και η προσπάθεια αντιμετώπισης των ασύμμετρων απειλών και παλαιών προκλήσεων. Σημαντικός τομέας για την ελληνική προεδρία συνεχίζει να είναι αυτός της προστασίας των ανθρώπινων και θεμελιωδών δικαιωμάτων και της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Η κ. Μπακογιάννη επέμεινε ότι προέχει η αποκατάσταση του καθεστώτος των παρατηρητών στην περιοχή του Καυκάσου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του Οργανισμού στα θέματα ομαλής ροής ενέργειας προς τις αγορές της Δύσης. Οπως έγινε γνωστό, η κ. Μπακογιάννη την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τη Μόσχα όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό της, Σ. Λαβρόφ, με τον οποίο, εκτός των διμερών σχέσεων, θα συζητήσει και τις προτεραιότητες του ΟΑΣΕ, την πρόταση Μεντβιέντεφ για νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά και τις διαστάσεις ασφάλειας που έχει η ενεργειακή κρίση που προκαλείται από την προβληματική ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ θα αντιληφθεί ότι είναι σημαντικές οι καλές σχέσεις γειτονίας και για τους δύο λαούς, αφήνοντας πίσω της τη ρητορική εθνικισμού και την εκτός ορίων πρόκληση έναντι του ελληνικού λαού που έχει υιοθετήσει.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/01/2009

Share this post

About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

About-Privacy Policy-Contact us
Copyright © 2013 ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ.
Powered by Themes24x7 .
back to top